Pécsi Kulturális Központ

Hamvas és Weöres - Weiner Sennyey Tibor két könyvének bemutatója Pécsen

Kezdési időpont:

2022-10-21 18:00

Kategória:

Előadás

Javasolt életkor:

Felnőtteknek

Szervező részegység:

PKK Uránvárosi Művelődési Ház

Leírás:

Hamvas és Weöres

- Weiner Sennyey Tibor két könyvének bemutatója Pécsen
 
A rendezvény a Pécsi Kulturális Központ és a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtára közös szervezésében valósul meg.
 
2022 október 21. péntek, 18.00
Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.)
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A részvétel ingyenes.
 
További információ:
szaloki.virag@pecsikult.hu
---------------------
 
Weiner Sennyey Tibor: Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve
(harmadik kiadás)
Magyar PEN Club
Budapest
2022
Ki volt valójában Hamvas Béla? Mit gondolt életről és irodalomról? Mi volt a véleménye a politikáról? Milyen volt kapcsolata a nőkkel, a kortársaival, a zsidósággal? Milyen volt a barátsága Weöres Sándorral és Szepes Máriával? Milyen vitája volt Lukács Györggyel? Miről szóltak a legfontosabb művei, és milyen művei vesztek el? Hamvas Béla életéről és életművéről az elmúlt években számos előadást tartott és esszét írt Weiner Sennyey Tibor. Ebben a könyvben összegyűjtöttük ezen esszék és előadások javát, amelynek most harmadik, bővített kiadását tartja kezében az olvasó. A harmadik kiadás hat új esszével bővült, amelyek Hamvas és Várkonyi Nándor barátságáról, Hamvas utolsó művéről a Scientia Aeternáról, a Hamvas-kultuszról, Szőcs Géza Weöresről és Hamvasról szóló gondolatairól, arról a bizonyos „méhesről” és végül a világválságról és annak lehetséges megoldásáról szólnak.
 
Weiner Sennyey Tibor: Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai
Areión Szeged
2022
Weiner Sennyey Tibor legújabb esszékötete közvetlen folytatása a ‘Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve ‘ című legutóbbi könyvének, de ez a kötet Weöres Sándor költészetét és életét helyezi a vizsgálódásának tárgyának középpontjában, különös tekintettel a 2017-ben kiadott ‘Elhagyott versek’, más, kevésbé ismert művek és életrajzi események tükrében. A kötet első és nyitó írása, a ‘Kozmikus költészet’ a 2019-ben Kínában megjelent Weöres Sándor ‘Teljesség felé’ kiadás utószavának íródott. Az esszék különböző előadások során, 2020 nyarán hangzottak el, némelyik folyóiratban megjelent, de jelenlegi formájukban, így egyben, csak ebben a kötetben válnak elérhetővé. Reményeink szerint az esszékötet nem csak a Weöres-filológiához tesz hozzá, hanem a szélesebb közönség számára is izgalmasan és élvezetesen hívja fel a figyelmet a közelmúlt nagy irodalmi alakjaira: Weöres Sándorra, Hamvas Bélára és Várkonyi Nándorra.
 


Hírlevél feliratkozás:

Galéria